Didgeridoo etiquette


Etiquette is een redelijk ouderwets woord waar eigenlijk mee bedoeld wordt om het eens modern uit te drukken wat well en not done is! Het gaat er dus om wat doe je wel en wat doe je niet met een didgeridoo (van jezelf of van een ander!). Vooral dat laatste is van belang. Wat je met je eigen didgeridoo doet, is eigenlijk je eigen zaak en verantwoording. Het direct spelen na eten, roken of drinken van alcohol (zonder je mond goed te spoelen) laat je didge na een tijdje toch anders dan fris ruiken en zelfs het inwendig begroeien met schimmels behoort dan tot de mogelijkheden (om over de lucht die uit je didge kan komen dan maar niet te spreken). Maar, dat is je eigen didge.

Andermans didgeridoo en of die dan van een winkelier of een particulier is, is iets heel anders. Voor sommigen is een didgeridoo een gebruiksvoorwerp, een muziekinstrument of domweg een holle boom. Er zijn echter ook mensen die een dusdanige spirituele band met hun instrument hebben dat het hun kindje is. En om dat kindje dan zomaar te pakken en erop te gaan blazen .......
Er is dus een hele simpele regel: speel NOOIT, maar dan ook nooit ongevraagd op iemand anders z'n instrument. Niet van een particulier maar ook niet van een winkelier al heeft die er misschien 1000 staan voor de verkoop. Vragen staat altijd vrij en is wel zo netjes. Misschien biedt iemand jou wel aan om eens op zijn didge te blazen zodat hij/zij het geluid ook eens van de goede kant kan horen. Maar misschien mag alleen die ene speciale vriend ook op die ene speciale didge blazen en jij niet! So what?
Maak je daar absoluut niet druk over. Ook een winkelier die z'n didges uiteraard tentoonstelt met de optie om ze te verkopen, stelt het toch op prijs als je even vraagt of je er op mag spelen (sommigen bieden het zelfs al ongevraagd aan). Het vragen opent ook weer de mogelijkheid tot een verder gesprek wat tot interessante ontwikkelingen kan leiden.

Als laatste de plaats waar je speelt. Dat zal in Nederland over het algemeen geen problemen geven (hoewel mijn buurvrouw spelen in mijn gehorige woonkamer om kwart voor zeven 's-ochtends niet zo fijn vindt). Nee, maar ben je ooit Down Under dan kun je niet overal in de Outback zomaar op je didge blazen. Vraag aan je gids (als je die hebt) of aan een Aborginal of het goed is of jij als Belanda op de plek waar je op dat moment bent op een didgeridoo mag blazen. Zegt hij nee, dan bedoelt hij ook nee en probeer dan niet met allerlei vreemde verhalen. overtuigingen of fooien zo iemand ervan te overtuigen dat het wel kan/mag. Soms is nee gewoon nee. Aborigines geloven dat tijdens het spelen met de didgeridoos zij een pad openen met hun voorouders en dat kan/mag in hun optiek natuurlijk niet gebeuren door een of andere toerist (hoe aardig hij of zij ook is).

Lees meer

Ontwerp en realisatie: Digivisie – Rotterdam