Herkomst


En wie heeft de didgeridoo dan uitgevonden?

Daar zijn meerdere verhalen over, maar wij houden ons graag aan het volgende verhaal.

Aborigines zijn mensen die proberen in samenhang met de natuur te leven en daar zo min mogelijk schade aan toe te brengen.
Wij als westerlingen zullen nog wel eens bloem afplukken alleen om er aan te ruiken en hem vervolgens gedachteloos weg te gooien. Nou, een echte Aboriginal zou zoiets niet doen. Als hij/zij een bloem plukt, dan wordt daar een medicijn van gemaakt, een kleurstof of hij wordt gewoon opgegeten.

Het verhaal gaat dat er een drietal Aborigines op jachttocht waren en 's-avonds rond het kampvuur zaten. Nadat zij hun buik hadden volgegeten en elkaar wat verhalen hadden verteld, begon het vuur wat zwakker te branden en moest er nieuw hout op het vuur gegooid worden. Eén van de mannen sprokkelde wat hout bij elkaar en liep naar het vuur toe. Op het moment dat hij het hout op het vuur wilde gooien, zag hij dat dit hout hol was en dat er allemaal termieten in liepen. Nu had hij al genoeg gegeten en had die avond ook geen trek in termiet. Maar ja, je gaat ook geen termieten zomaar verbranden want dat is verspilling van de natuur! Hij bedacht toen dat hij de termieten er het beste uit kon blazen. Hij zette de holle tak aan zijn mond en blies de termieten eruit. Toen klonk voor het eerst op de wereld het geluid van de didgeridoo.
Volgens de legende zijn de uitgeblazen termieten vervolgens de sterren aan de hemel geworden en kunnen de Aborigines sindsdien op de didgeridoo blazen.

Dit is slechts één van de legendes hoe de didgeridoo is ontstaan; er is ook nog een absolute 18+ versie van een soortgelijk verhaal, maar die zullen wij u wel een keer in persoon vertellen.

Lees meer

Ontwerp en realisatie: Digivisie – Rotterdam